A treia săptămână a Caravanei naționale s-a încheiat cu întâlnirea organizată în Bacău la Consiliul Județean în Sala mare de ședințe.
Dezbaterea ce a urmat vizionarea documentarului a fost deschisă de doamna Țîțaru Daniela, Director General la DGASPC Bacău care a ridicat problematica metalității victimelor de a nu părăsi domiciliul conjugal de dragul copiilor, dar și din pricina dependenței economice și resurselor financiare limitate.
O a doua problematică care a fost adusă în discuție a fost aceea a educației pentru prevenirea acestor cazuri, iar în acest sens un reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a propus un parteneriat între DGASPC și Arhiepiscopie pentru a derula două tipuri de acțiuni. Pe de o parte, instruirea preoților cu privire la metodele de a interveni atunci când le este semnalat un caz de violență domestică, iar pe de altă parte introducerea unui modul de prevenire în cadrul orelor de religie.
Domnul subcomisar de poliție Boca Sorin – ofițer de investigații criminale ne-a adus în atenție că faptele de violență “minoră” care sunt repetitive și care au o durată lungă de timp duc la fapte de violență majoră care pot transformă victima în agresor.
Aducând în discuție legislația actuală și posibilitatea îmbunătățirii ei, domnul subcomisar Boca a declarat că cele 90 de zile de îngrijiri medicale care sunt prevăzute în prezent în articolul 193 din Noul Cod Penal sunt categoric prea multe pentru a acționa în interesul și apărarea victimei violenței domestice.
Mulțumim Inspectoratului de Poliție Județean Bacău reprezentat de inspector principal de poliţie Ciobanu Gabriela – purtător de cuvânt, subcomisar de poliţie Moţei Narcis – Serviciul de Ordine Publică, subcomisar de poliţie Butnaru Narcisa – coordonator Compartiment Proximitate, subinspector Amariei Măriuca – ofiţer Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi subcomisar Boca Sorin – ofiţer de investigaţii criminale pentru colaborarea și implicarea în cadrul acestei campanii naționale.
Mulțumim și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului, pentru găzduire și pentru întervențiile notabile din cadrul dezbaterii.
Puteți viziona dezbaterea aici.
Caravana “Aripi Frânte” face parte din campania națională de prevenire a violenței intrafamiliale cu același nume realizată de Asociația Necuvinte în parteneriat cu Poliția Română, finanțată de Kaufland România.
Mai multe detalii despre campania națională “Aripi Frânte” aici.
no replies