Pe 24 februarie, de Dragobete, în incinta Diverta Lipscani, Asociația Necuvinte în parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București au lansat campania de informare și prevenire a agresiunilor „Vorbește cu Angela” – proiect pilot implementat în zona Centrului Vechi al Capitalei.
Campania este susținută de JYSK România.
Valoare proiect: 50.000 lei
La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului General al Poliției Române, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Ambasadei Majestății Sale a Marii Britanii în România, reprezentante ale mediului academic, organizații neguvernamentale, presă locală și națională, reprezentanți ai JYSK România. Vă mulțumim tuturor pentru participare!
De unde a pornit „Vorbește cu Angela”?
„Ask for Angela” – Campanie de prevenire a agresiunilor sexuale lansată în anul 2016 în Marea Britanie de către Hayley Child, expertă în probleme legate de consumul de alcool și agresiuni sexuale în cadrul Consiliului Local Lincolnshire. Ea a venit cu ideea de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol în cluburi să poată cere ajutor într-un mod discret, apelând chiar la personalul cluburilor. Proiectul a început în parteneriat cu Poliția din Lincolnshire. În nici 3 ani de la lansare, campania a ajuns în mai multe țări, printre care Australia, Spania, Irlanda.
Ce înseamnă „Vorbește cu Angela”?
Angela reprezintă un cuvânt de cod, o interfață pentru sistemul de intervenție al statului. Este ușor de reținut și prietenos. Nu atrage atenția și oferă o cale facilă de a ieși dintr-un context dificil.
În parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, personalul barurilor și cluburilor din Centrul Vechi va fi instruit să recunoască acest cod drept o solicitare de ajutor și să izoleze persoana aflată în dificultate conducând-o într-un loc sigur, liniștit al clubului, pentru a putea afla mai multe detalii despre situația în care se află. În funcție de cele descrise de persoana care a folosit cuvântul de cod „Angela”, personalul clubului va chema un taxi, familia/prietenii sau un echipaj de poliție, asigurându-se astfel, într-un mod discret, de siguranța ei.
De ce Angela?
Locația – Pentru că este o campanie dedicată prevenirii agresiunilor sexuale în cluburi și baruri. Majoritatea cluburilor sunt izolate fonic, se află în subsolurile clădirilor, sunt aglomerate, gălăgioase și sunt probleme cu semnalul companiilor de telefonie mobilă. De cele mai multe ori, pentru a putea efectua un apel la 112, ar fi necesar să ieși din club. Nu întotdeauna acest lucru este posibil.
Informații – Foarte mulți dintre noi, dacă am fi întrebați să spunem adresa exactă a clubului în care ne aflăm, nu am putea să dăm acest detaliu, esențial pentru un apel la linia națională de urgență 112.
Stare generală – campania vizează protejarea tuturor persoanelor care se pot afla într-o stare de dificultate, inclusiv a celor care nu ar putea efectua un apel la 112 de teamă, din lipsa semnalului mobil, stare de ebrietate și/sau consum de droguri.
Timp – un singur cuvânt poate transmite starea de pericol. Este ușor de reținut și de folosit. Apelul la linia națională de urgență 112 solicită mai multe informații necesare pentru intervenție și nu întotdeauna persoana aflată în dificultate le poate oferi, chiar din teama că este auzită.
Siguranță – odată folosit cuvântul de cod, personalul clubului duce persoana aflată în dificultate într-o zonă liniștită a clubului (zona cu acces numai pentru angajați). Siguranță imediată!
„Vorbește cu Angela” nu elimină intervenția oferită de linia națională de urgență 112, ci oferă sprijin într-un mod discret, rapid, până la venirea unui echipaj de poliție și/sau ambulanță, dacă situația impune acest lucru.
Este o campanie personalizată special pentru situațiile apărute în zonele de divertisment – cluburi, baruri, unde consumul de alcool este foarte des întâlnit.
Scop
Prevenirea agresiunilor sexuale
Informare și sensibilizare cu privire la agresiunile sexuale și noțiunea de consimțământ
Responsabilizarea personalului din cluburi și baruri prin implicarea lor directă în prevenirea acestor fapte
Creșterea nivelului de implicare civică
Sprijin în construirea unei culturi a non-violenței și a respectului
Ajutor discret în situații stânjenitoare sau periculoase
Promovarea unei culturi de sprijin, nu de shaming (blamarea victimei)
Empowering femei și tinere
Este problema noastră, a tuturor!
#alaturideAngela – o comunitate de sprijin
Foto: Andreea Oglagea
no replies