În data de 24 noiembrie, colega noastră Simona Voicescu, a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii matinale de la postul de televiziune Realitatea TV legată de situația victimelor violenței în familie din România în perioada de pandemie și necesitatea implementării sistemului de monitorizare electronică a agresorilor.
În studio era prezent domnul Christian Ciocan, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, care a declarat cu această ocazie că dânsul nu este de acord cu monitorizarea electronică a agresorilor, atât din calitatea sa de angajat al ministerului, cât și din cea de sindicalist, considerând monitorizarea electronică o soluție costisitoare, care nu este garantată 100% și care, mai mult decât atât, a ținut domnul Ciocan să precizeze, încalcă drepturile omului, în speță, ale agresorilor.
În acest sens, în data de 25 noiembrie a.c., Asociația Necuvinte a transmis o solicitare către Ministerul Afacerilor Interne prin care a solicitat răspuns la următoarele întrebări:
- Participarea domnului Christian Ciocan la emisiunea de la postul de televiziune Realitatea TV a fost ca reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne?
- În cazul în care dânsul a participat ca persoană fizică, în nume propriu: sunt declarațiile domnului Ciocan imputabile în vreun fel?
- În cazul în care acesta a participat în calitate de reprezentant oficial al Ministerului Afacerilor Interne, unde este și angajat, sunt aceste declarații asumate și de către minister?
Nu în ultimul rând, Asociația Necuvinte a transmis o solicitare de organizare a unei dezbateri publice pe tematica protecției victimelor violenței în familie.
“Atitudinea domnului Christian Ciocan este una surprinzătoare, dânsul reprezentând o instituție care are responsabilitatea aplicării prevederilor legale în domeniu și suntem convinși că dânsul cunoaște atât prevederile Codului penal și ale celui de procedură penală, dar și prevederile legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, toate trei prevăzând obligativitatea statului român de a monitoriza prin dispozitive electronice anumite categorii de persoane, printre care și agresorii în familie.
Într-un an în care numărul cazurilor de violență în familie a crescut, în special numărul cazurilor de infracțiuni care au pus viața în pericol petrecute în familie, vă solicităm organizarea unei dezbateri publice cu participarea experților din societatea civilă. La această dezbatere considerăm că este oportună și participarea domnului Ciocan, care va putea explica și argumenta cu această ocazie poziția dânsului.
Anul acesta continuă să fie unul extrem de dificil pentru persoanele victime ale violenței în familie, lipsite de un sistem de monitorizare a ordinelor de protecție, de structuri specializate în cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene și de centre de servicii în fiecare județ, de aceea, vă rugăm să tratați solicitarea noastră cu foarte multă seriozitate.” – Simona Voicescu, Director executiv, Asociația Necuvinte
Răspunsul primit în data de 10 decembrie:
no replies