Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate că încă mai speri că lucrurile se vor schimba sau iți este teamă de ceea ce partenerul tău ar putea sa facă în cazul în care descoperă că încerci să pleci. Oricare ar fi motivele, probabil te simți ca o prizoniera, neajutorată. Dar există ajutor disponibil. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, chiar și centre de formare pentru a-ți putea găsi un loc de muncă, servicii juridice și de îngrijire a copiilor.
Meriți să trăiești fără teamă. Începe prin a cere ajutor.
De ce nu pleci? Este întrebarea pe care mulți oameni o pun atunci când află că o femeie este abuzata. Dar dacă esti într-o relație de tip abuziv, știi că nu este atât de simplu. Încheierea unei relații importante nu este niciodată ușoară. Este chiar mai greu atunci când ai fost izolata de familie și prieteni, psihologic ținută la pământ, demoralizată, controlată financiar și amenințată fizic.
Poate te afli în etapa în care încerci să te decizi dacă să ramai sau să pleci și te simți confuză, nesigură, speriată și obosită. Într-un moment, iți dorești cu disperare să scapi, iar în următorul, vrei să rămâi și să suporți orice pentru a salva relația. Poate chiar te învinovățești pentru abuz sau te simți slabă și rușinată pentru că ai stat atât de mult timp. Nu te lăsa cuprinsă de confuzie, vinovăție, sau auto-culpabilizare.
Singurul lucru care contează este siguranța ta.
Dacă te afli într-o situație abuzivă, amintește-ți:
- Nu ești tu de vină pentru că ai fost bătută sau maltratată.
- Nu ești tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului tău.
- Meriți să fii tratată cu respect
- Meriți să trăiești în siguranță și să ai o viață fericită.
- Copiii tăi merită să trăiască în siguranță și să ducă o viață fericită.
- Nu ești singură! Există oameni care doresc să te ajute.
Decizia de a pleca
În perioada în care te confrunți cu decizia de a întrerupe relația abuzivă sau să mai încerci să o salvezi, ține cont de următoarele lucruri:
Dacă încă mai ai speranța că partenerul abuziv se va schimba … abuzul se va întâmpla, probabil, din nou. Agresorii au probleme profunde emoționale și psihologice. În timp ce schimbarea nu este imposibila, aceasta nu este rapidă sau ușoară. Și schimbarea se poate întâmpla doar dacă agresorul își asumă întreaga responsabilitate pentru comportamentul său, caută tratament profesionist și încetează în a te mai învinui pe tine, copilăria nefericită, stresul, munca, băutura, sau temperamentul său pentru comportamentul abuziv.
Dacă tu crezi că îl poți ajuta pe agresor să se schimbe … Este normal să-ți dorești să îl ajuți pe partenerul tău. Crezi ca ești singura care îl înțelege și că este responsabilitatea ta să-i rezolvi problemele. Dar adevărul este că, rămânând și acceptând în continuare abuzurile repetate, îi consolidează convingerea că își poate permite și mai mult, că este normal să aibă un comportament abuziv. În loc să-l ajuți pe agresor, contribui la perpetuarea problemei.
Dacă partenerul tău a promis că se va opri din abuz … Când se confruntă cu consecințele, agresorii pledează adesea pentru o altă șansă, cer iertare, și promit să se schimbe. Ei pot chiar să creadă ceea ce spun în acel moment, dar scopul lor adevarat este de a rămâne în control și de a va opri sa plecați. Dar cele mai multe ori, se întorc rapid la comportamentul lor abuziv odată ce au fost iertati și nu mai sunt ingrijorati de faptul ca vei pleca sau de posibilele consecințe legale.
Dacă partenerul tău a acceptat să facă terapie… Chiar dacă partenerul tău merge la consiliere psihologică, nu există nici o garanție că se va schimba. Mulți agresori, după terminarea orelor de terapie impuse de tine sau judecător, continuă să fie violenți și abuzivi. Dacă partenerul tău s-a oprit, minimalizează problema sau iși cere scuze, ăsta este un semn bun. Dar tu trebuie să iei decizia în funcție de cine și cum este el acum, nu în funcție de cel care speri că va deveni.
Dacă ești îngrijorată de ce se va întâmpla dacă vei pleca … Este posibil să-ți fie frică de ceea ce ar putea face partenerul tău, unde vei merge, sau cum vei putea oferi copiilor tăi sprijin. Dar nu lăsa frica de necunoscut să te țină într-o situație periculoasă, nesănătoasă.
Semne că agresorul dumneavoastră NU se va schimba:
El spune că nu se poate schimba decât dacă stai cu el și-l sprijini.
Încearcă să obțină compasiune de la tine, copiii tăi, sau familie și prieteni.
Așteaptă ceva la schimb de la tine pentru a cere ajutor sau a se schimba.
Minimalizeaza abuzul sau neagă cât de grav a fost cu adevărat.
Continuă să dea vina pe alții pentru comportamentul său.
Susține că tu ești cea care esti de fapt abuzivă.
Face presiuni să te duci la consiliere de cuplu.
Va spune și te va șantaja emoțional că-i datorezi o altă șansă.
Trebuie să insiști mereu pe lângă el ca să continue să rămână în tratament.
Te presează să iei decizii cu privire la relația voastră.
Vezi Contacte Utile pentru ajutor.
Nu aștepta până este prea târziu!
no replies