Astăzi, 21 februarie 2018, a avut loc, la Palatul Parlamentului sala Avram Iancu, conferința de final a Campaniei naționale de prevenire a violenței intrafamiliale “Aripi Frânte”.
Construcția campaniei naționale a început în anul 2015 cu realizarea documentarului “Aripi Frânte” la Penitenciarul de Femei Târgșor, care a dat și numele campaniei. Pe data de 1 iulie 2016, Ambasada Israel în România și-a donat ziua națională pentru lansarea campaniei noastre. La sfârșitul anului 2016 am printat 810.500 de materiale preventive, Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie și Afișe. În ianuarie 2017 toate materialele au fost distribuite către toate cele 3537 de secții de poliție la nivel național atât în mediul rural cât și urban. Pe parcursul anului 2017, în implementarea campaniei au fost implicați 11.600 de polițiști care au realizat 9.000 de activități în mediul urban și 17.300 de activități în mediul rural. Materialele au ajuns în 5.000 de unități de învățământ preuniversitar, 12.697 de societăți comerciale și au fost implicate 124 de organizații neguvernamentale și 977 de instituții publice în dezbaterile publice realizate la nivel național.
Caravana “Aripi Frânte”, parte integrantă a campaniei naționale a ajuns în 15 județe ale țării unde am organizat evenimente de sensibilizare și conștientizare la care am invitat instituțiile publice de la nivel local cu atribuții în domeniu și nu numai (sănătate, educație, justiție), organizațiile neguvernamentale, mediul politic, mediul academic și presa. Caravana s-a bucurat de prezența a 441 participanți din cadrul a 136 de instituții publice locale și 94 de organizații neguvernamentale și de mai bine de 150 de apariții media.
Campania a avut în total aproximativ 3.000.000 de beneficiari direcți și indirecți, iar costul total al proiectului a fost de doar 77.000 de euro.
Evenimentul de astăzi a fost unul emoționant pentru noi, în care am pus în balanță efortul depus cu rezultatele obținute. Cu această ocazie am pus pe hârtie și am adus în atenția tuturor sutele de mii de activități întreprinse, milionele de persoane informate și schimbările pe care acestă campanie le-a provocat la nivelul autorităților locale și nu numai.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a patru doamne deputat interesate de fenomenul violenței în familie, Adriana Săftoiu, Andreea Csep, Florica Cherecheș și Valeria Schelean care ne sunt alături încă de la începutul demersurilor noastre și cărora le mulțumim pentru deschiderea de care au dat dovadă și pentru dorința de a continua colaborarea în vederea modificării legislației, dar și în vederea implementării unor noi campanii și proiecte de prevenire.
Mulțumim Ambasada Israel în România și doamnei Deputy Chief of Mission Tania Berg Rafaeli pentru cuvintele frumoase pe care le-a adresat; mulțumim doamnei ambasadoare a Suediei, E.S. Anneli Lindahl-Kenny pentru dorința de realiza un schimb de experiență între Suedia și România pentru a învăța din bunele lor practici. La eveneiment au participat și doamna ambasadoare a Austriei, E.S. Isabel Rauscher, doamna Abigail Rupp, Deputy Head of Mission al Ambasadei SUA și doamna Irina Costache din partea Ambasadei UK.
Din partea Poliției Române au fost prezenți la eveniment doamna Chestor principal de poliție Țuicu Carmen Camelia, Adjunct al inspectorului general al Poliției Române; domnul Comisar șef de poliție Antonio-Iacob Cioban, Director al Direcției de Ordine Publică; doamna Comisar șef de poliție Ramona Dabija, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității; doamna Comisar șef de poliție Angela Chirvăsuță, Instiutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității; domnul Comisar șef de poliție Dorin Fânaru, Direcția de Ordine Publică.
Evenimentul a fost găzduit de Comisia pentru Egalitatea de Șanse din Senat și deschis de domnul președinte al comisiei, Adrian Wiener căruia îi mulțumim pe această cale pentru tot sprijinul acordat atât în cadrul evenimentului, dar și în activitatea noastră.
Toată considerația noastră se duce către Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager în cadrul Kaufland România, cea care a crezut în noi și în potențialul campaniei noastre. Cea care a înțeles că haosul nostru este constructiv și a decis să ne finanțeze mult mai mult decât am îndrăznit noi să cerem.
Rezultatele campaniei în cifre:
Concluziile întegii campanii se reduc în mare parte la:
- Continuarea campaniilor de informare și sensibilizare;
- Desfășurarea unei caravane în mediul rural;
- Programe de sensibilizare destinate atât polițiștilor cât și magistraților;
- Campanii care să vizeze sensibilizarea public larg – intervenție și implicare socială a tuturor persoanelor;
- Nevoia înființării mai multor adăposturi destinate atât victimelor, cât și agresorilor;
- Implementarea unui sistem de monitorizare a agresorilor;
- Modificarea legislației în vederea pedepsirii mai drastice a agresorilor care încalcă ordinele de protecție.
- Modificare Codului Penal și de Procedură penală.
no replies