Proiectul “Spațiu Sigur pentru Femei și Fete” este implementat de către Asociația Necuvinte în cadrul Centrului de Găzduire pentru Persoane Strămutate din Ucraina organizat în Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” – Cămin E din Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 3, sector 2, București, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2.
Menirea Spațiului Sigur pentru Femei și Fete este să ofere persoanelor refugiate din Ucraina un mediu sigur pentru a-și identifica nevoile de servicii legate de sănătatea reproducerii și violența domestică și de gen. Spațiul sigur oferă suport și consiliere de primă linie, referirea beneficiarilor către orice alt serviciu specializat în conformitate cu nevoile identificate cu acordul beneficiarului și distribuție de pachete cu articole de primă necesitate – kit-uri pentru demnitate.
Obiectivele proiectului sunt:
- Facilitarea accesului beneficiarilor la informații și la servicii de specialitate pentru reducerea riscului violenței domestice și de gen;
- Facilitarea accesului beneficiarilor la informație și la servicii de sănătatea reproducerii;
- Facilitarea accesului beneficiarilor la informație și la servicii relevante oferite de alte instituții și organizații, conform nevoilor identificate;
- Oferirea de sprijin social și activități de consolidare a rezilienței;
- Sprijinirea beneficiarilor în crearea rețelelor sociale de suport.
Serviciile oferite în cadrul Spațiului Sigur de către echipa de specialiști a Asociației Necuvinte:
Servicii psiho-sociale, medicale și de socializare
- Evaluarea situației și a nevoilor de servicii in domeniul sănătății reproducerii si sexualității;
- Identificarea persoanelor afectate de violența domestică și de gen, inclusiv violenta sexuala in situație de război;
- Evaluarea riscului de violență domestică și de gen și planificarea siguranței;
- Suport emoțional și consiliere psihologică individuală de bază;
- Informare și asistență socială;
- Activități de socializare;
- Distribuire pachete cu articole de primă necesitate;
- Informare, consiliere de bază în sănătatea și drepturile reproducerii și sexualității și identificarea de soluții.
Referire
Referirea către servicii care nu intră în aria de acoperire a echipei Asociației Necuvinte, conform nevoilor beneficiarilor și în concordanță cu alegerile acestora.
Principiile de lucru în cadrul Spațiului Sigur pentru Femei și Fete sunt:
- Centrarea pe beneficiari
Activitățile și serviciile pe care le oferă spațiul sigur vor acorda prioritate siguranței și confidențialității. Serviciile sunt deschise tuturor femeilor și fetelor, iar dorințele, alegerile, drepturile și demnitatea acestora vor fi respectate.
- Respectarea drepturilor omului
Activitatea spațiului sigur va respecta drepturile fiecărui beneficiar, fără discriminare, de a trăi o viață în demnitate, libertate și fără violență, exploatare sau abuz, în acord cu principiile drepturilor omului.
- Implicarea comunității afectate
Un spațiu sigur oferă un mediu incluziv și responsabilizant pentru împuternicirea femeilor și fetelor. Este esențial ca persoanele refugiate să fie incluse în procesul de monitorizarea și evaluarea activităților pentru a asigura relevanța și asumarea responsabilității. Prin includerea în procesul de consultare și decizii va fi dezvoltat un sentiment de apartenență față de acest spațiu.
- Siguranță și accesibilitate
Respectarea principiilor răspunsului umanitar referitoare la imparțialitate, independență și neutralitate vor susține implementarea de standarde minime pentru a asigura accesul populației afectate la servicii.
- Evitarea revictimizării.
Vor fi luate toate măsurile necesare pentru a evita expunerea persoanelor din spațiile sigure la alte prejudicii ca urmare a acțiunii actorilor umanitari sau a altor persoane cu responsabilități în a acorda asistență persoanelor refugiate.
Proiectul este finanțat în cadrul proiectului UK Aid – Din partea Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, prin intermediul Biroului Regional pentru Europa de Est și Asia centrală al UNFPA (UNFPA EECARO).
Safe Space la 5 luni de activitate:
no replies