În cadrul Campaniei celor 16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor de anul acesta, echipa Asociației Necuvinte formată din Alina, manager de proiecte, Andreea, Alessia și Dorothea, voluntare ale asociației, a stat de vorbă cu peste 60 de elevi din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc” din București.
Am aflat de la ei care sunt caracteristicile adolescenților de astăzi, dar și câte informații știu despre violența de gen.
Dorothea le-a explicat nevoia respectării spațiului intim și personal în toate tipurile de relații, care sunt cele 8 tipuri de violență pedepsibile de legea din România, dar și despre consimțământ.
Alessia a pus accentul pe violența cibernetică și le-a explicat metodele prin care pot fi păcăliți și abuzați online, dar și cum se pot apăra de aceste atacuri.
Andreea le-a vorbit despre responsabilitate, discernământ și legile care se aplică și minorilor, astfel că faptele lor au consecințe care pot duce la privarea de libertate și astfel ar fi bine să se gândească de mai multe ori înainte să acționeze.
Fiecare dintre ele a adus și exemple, atât din viața personală, cât și alte studii de caz pentru a le arătă că toți putem fi atinși de aceste fenomene.
Printre lucruri serioase și teorie ne-am jucat și am înțeles că violența în orice formă a ei are consecințe grave asupra celui agresat.
Mulțumim doamnei profesoare, Anca Petrovici, pentru facilitarea accesul în liceu și discuției cu elevii.
no replies