Indiferent dacă ești sau nu pregatită să-l părăsești pe agresor, există lucruri pe care le poți face pentru a te proteja. Atenția la detalii poate face diferența între a fi grav rănită sau ucisă și a reuși să părăsești relația abuzivă în siguranță.
Fii pregătită pentru situații de urgență
- Cunoaște-i semnele declanșatoare ale abuzului. Fii în alertă după semne și indicii că agresorul tău este supărat și poate exploda într-un acces de furie sau violență. Vino cu cât mai multe motive credibile pe care le poți utiliza pentru a ieși din casă (atât în timpul zilei cât și pe timp de noapte).
- Identifică zonele sigure ale casei. Să știi unde te poți refugia în cazul în care o ceartă sau un posibil atac este de neevitat. Evită spațiile mici, închise, fără ieșire (cum ar fi dulapuri, băi) sau camere cu posibile arme (cum ar fi bucătăria). Dacă este posibil, alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră.
- Stabilește un cuvânt de cod. Stabilirea unui cuvânt, frază sau semnal te poate ajuta să-ți pui în gardă copiii, prietenii sau vecinii că ești în pericol, iar ei trebui să știe că la auzul acelui cuvânt de cod trebuie să anunțe poliția.
Fă-ți un plan de evadare
- Fii gata să pleci la momentul potrivit. Dacă ai o mașină, parchează mereu într-o poziție din care poți demara ușor și asigură-te că ai suficient combustibil încât să te poți îndeparta la suficientă distanță de agresor. Ascunde o cheie de rezervă a mașinii într-un loc la care poți avea acces rapid. Păstrează o sumă minimă de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale și ale copiilor în original, ascunse într-un loc sigur (în casa unui prieten, de exemplu).
- Repetă de câteva ori ieșirea rapidă în condiții de siguranță. Repetarea planului de evacuare îți va face mai ușoară plecarea în cazul în care ești atacată de către agresor. Dacă ai copii, repetă și cu ei, ca o joacă, planul de evadare.
- Încearcă să memorezi o listă de contacte de urgență. Întreabă mai multe persoane de încredere dacă poți apela la ei în caz de nevoie pentru o noapte de cazare sau pentru a contacta poliția.
Protejează-ți intimitatea
Este posibil să-ți fie frică să pleci sau să ceri ajutor de teamă că partenerul tău se va răzbuna dacă află. Aceasta este o preocupare legitimă. Cu toate acestea, există măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a rămâne în condiții de siguranță fără ca agresorul să afle ce intenționezi tu să faci. Atunci când cauți ajutor împotriva violenței domestice și a abuzului, este important să-ți acoperi urmele, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul.
Atunci când cauți ajutor împotriva violenței domestice, dar nu ești încă pregătită să-ți părăsești partenerul abuziv, încearcă să suni de pe o altă cartelă telefonică decât cea pe care o cunoaște agresorul sau un alt telefon din afara domiciliului comun, dacă este posibil.
- Folosește o cartelă de telefon prepaid. Amintește-ți că dacă utilizezi telefonul fix de acasă, numerele de telefon apelate pot fi listate, la cerere, pe factura lunară care va ajunge acasă. Chiar dacă ai plecat deja la momentul în care facture detaliată ajunge acasă, agresorul poate să te urmărească folosind numerele de telefon la care ai cerut ajutor.
- Verifică setările telefonului mobil. Există tehnologii pentru telefonia mobila pe care agresorul le poate utiliza pentru a asculta apelurile purtate sau pentru a urmări locația în care te afli. Agresorul poate folosi telefonul mobil ca un dispozitiv de urmărire în cazul în care acesta are GPS, este în “modul silențios”, sau este setat pe funcția “răspuns automat.” Așadar închide-l atunci când nu este în uz sau lăsă-l în urmă când fugi de agresor.
- Ia-ți un alt telefon mobil. Ia în considerare achiziționarea unui telefon mobil prepaid sau a unui alt telefon mobil despre care agresorul nu știe.
Siguranța pe calculator și Internet
Agresorii monitorizează de multe ori activitățile partenerelor lor, inclusiv folosirea calculatorului. Cu toate că există modalități de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci să ascunzi ceva, așa că fii foarte atentă. În plus, este aproape imposibil să ștergi un calculator de toate dovezile, istoricul site-urilor vizitate etc, dacă nu știi foarte multe despre computere.
- Utilizează un computer în condiții de siguranță. Dacă cauți ajutor on-line, cel mai sigur este să utilizezi un calculator din afara casei în care locuiești. Poți utiliza calculatorul de la locul de muncă, casa unui prieten, bibliotecă etc
- Fii prudentă cu mailurile și mesajele trimise. Mailurile și mesajele trimise pe chat-uri nu sunt cel mai sigur mod de a obține ajutor împotriva violenței domestice. Fii deosebit de atentă atunci când trimiți mailuri, pentru că s-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, să-ți cunoască deja parola de acces în cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care agresorul să nu știe nimic.
- Schimba numele de utilizator și parola. Crează-ți conturi de mail folosind nume de utilizator și parole noi, schimbă parolele la serviciile bancare on-line, precum și la alte conturi sensibile. Chiar dacă nu crezi că agresorul are parolele, el poate le-a ghicit (zilele voastre de naștere, ale copiilor, nume și date comune) sau a folosit un program spyware sau keylogging pentru a le obține. Alege parole pe care agresorul nu le poate ghici (evită zile de naștere, porecle sau alte informații personale).
Protejează-te de supravegherea GPS și dispozitive de înregistrare
Agresorul nu are nevoie să fie expert în tehnologie pentru a putea utiliza tehnologia de supraveghere, pentru a-ți monitoriza mișcările și asculta conversațiile. Fii conștientă de faptul că agresorul poate folosi camere ascunse, cum ar fi “Nanny Cam”, sau chiar un monitor de copil pentru a te verifica. Sistemele de tip GPS, dispozitive de poziționare globală sunt, de asemenea, ieftine și ușor de utilizat. Dispozitivele GPS pot fi ascunse în mașină, geantă, sau alte obiecte pe care le porți cu tine. Agresorul poate utiliza, de asemenea, sistemul de GPS al mașinii pentru a vedea unde ai fost.
Dacă descoperi orice dispozitive de urmărire sau înregistrare, lăsa-le acolo până cand ești gata să pleci. Deși ar putea fi tentant pentru tine să le elimini sau să le închizi, acest lucru il va alerta pe agresor că ai aflat de ele și l-ar face și mai suspicios în legatură cu intențiile tale.
Protejează-te după ce ai plecat
Să te protejezi de agresor este la fel de important după ce ai plecat, cum era și când locuiați împreună. Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie să-i transferi la o alta școală.
Pentru a păstra noua locație secretă:
- Nu-ți lista numărul de telefon – sună la compania de telefonie fixă sau mobilă pentru a cere acest lucru.
- Pentru facturi și corespondență folosește mai bine o cutie de oficiu poștal, decât adresa de acasă sau solicită emiterea acestora online și oferă o adresă de email nouă, pe care agresorul nu o cunoaște.
- Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, este preferabil să folosești o altă bancă.
- Păstrează mesajele primite de la agresor – acestea pot constitui probe în dosarele civile și penale ulterioare.
Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, comune, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui sa suni la 112.
Vezi Contacte Utile pentru ajutor.
Citește despre Aplicația Bright Sky RO.
no replies